Cotton Jones – Tall Hours In The Glowstream

Standard

Nostalgiske, milde og godt førlige tonar i eit enkelt men romslig bilde.

5

cover

Heime, bak eit keyboard, med ein akustisk gitar i fanget, med rytmikk av ulik kraft og tempo i ryggen, panorerer dei inn ei anna tid. Ei falma tid, ei langsamare tid. Ein åtte-spors opptakar fangar lyden. Ein mjuk og flytande lyd. Men det skurrar også litt, det er ikkje perfekt, det er ikkje konturlaust. Det er lo-fipop laga av country- og folktonar henta frå eit gammalt bilde. Av desse lagar dei sitt bilde. Dei lagar det ikkje trongt, dei lagar det romslig.

Cotton Jones er først og fremst Michael Nau og Whitney McGraw. For ikkje så lenge sidan kamperte dei saman i kvartetten Page France. Venner av dei frå den tida stikk også innom og spelar litt på Tall Hours In the Glowstream, deira andre album som Cotton Jones. Eit album der sentimentalt tona betraktningar omkring heimlige tomter, minner og halvferdige draumar står sentralt.

«C’mon baby let the river roll on». Michael Nau er midt i elva, midt i the Glowstream. Ikkje ei elv av truande stryk, men ein sakteflytande flod tvers gjennom oppvekst og hugnad. Takten er lettbeint, dama harmonerer i felles forståing, og songen heiter Somehow To Keep It Going. Den er ikkje utan vemod heller.

Lite er utan vemod på Tall Hours In The Glowstream. Og definitivt ikkje Man Climbs Out Of the Winter. Ein countrysong født i dunkel belysning, fora på lengsel og motgang, kledd i klang og nostalgi, og med eit uttalt behov for å samle livets erkjenningar i nummerert orden.

I number the flowers at the foot of the mountain 
I number the mountains I never did climb 
I number the days I get up in the morning 
all of these numbers are numbers of mine 

Michael Nau syng, og han syng mest. Med ei stemme i det lysare skiktet (har den ikkje litt spor av Jim James frå My Morning Jacket i seg tru?). Whitney McGraw har stort sett ei harmonerande rolle. Ei rolle ho handterer bra, passe nennsamt, alltid tilstades. I opningskuttet Sail Of The Silver Morning har ho imidlertid ei rolle som duetterande partnar. Hadde den songen eksistert i 1967 (noko den veldig gjerne kunne ha gjort) hadde den sannsynlegvis hatt kort veg til ei plate med Lee Hazlewood og Nancy Sinatra. Cotton Jones finn forma på den dei også.

Noko dei i grunn gjer på mykje av det dei har føre seg. I den dvelande folkballaden More Songs For Margaret. I temposkiftande og smått intrikate Dream On Columbia Street. Og i Place At The End Of The Street. Ein countrysong med litt støy på linja, men med eit mjukt ganglag og eit vent tonelag, og med det særs essensielle spørsmålet «how wide goes your love?» som sitt mantra.

Når så er sagt, plata har sine anonyme flater også, og har tidvis eit noko nølande lettvektarpreg over seg. Hovudinntrykket handlar like fullt om slikt som sjarm, vemod, romklang og gode tonar. Så gje dei gjerne ein sjanse, eller to.

Først publisert på Groove.no (i 2010)

 

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s